Najbolji recept za barenu papriku bez hemije

Barena paprika
 Potrebno je:
7-10 kg paprika
seckani beli luk
seckani list peršuna
Smesa za barenje:
3 litra vode
1 litar sirćeta sa 9 % sirćetne kiseline
1/2 litra ulja
250 gr soli
250 gr šećera
1 kesica bibera u zrnu
Priprema:
Paprike očistiti od drški i semena, oprati i dobro ocediti sa otvorom na dole.
Iseckati beli luk i peršun ( svaka domaćica koristi po svom ukusu)
Tegle i metalne zatvarače oprati i posušiti. Rernu zagrejati na 100 stepeni, staviti tegle i grejati 10-15 minuta.
Smesu za barenje staviti u sud da provri, kad provri staviti desetak paprika( zavisi od veličine posude) , bariti 2-3 minuta da ne budu premekane. Barene paprike vaditi u posudu ( da malo stanu u posudi) pa u teglu, svaki red posipati po želji sa seckanim belim lukom i peršunom.
Kad se tegla napuni , paprike unakrsno pritisnuti sa drvcetom za ražnjiće, i napuniti teglu sa vrelom smesom gde se barile paprike ( jako je bitno da smesa ključa kad se sipa u tegle). Tegle dobro zatvoriti, pokriti stolnjakom i ostaviti dok se ne ohlade

reklame