Starinska poslastica krofne-razgrabe se za tren oka
1kg brasna,
1 solica ulja,
1 celo jaje,
3 zumanceta,pola kocke kvasca,
4 kasike secera,
1 kasicica soli,
2 vanile i rendana kora od pola limuna.
to zamesiti i ostaviti da naraste,zatim razviti oklagijom i seci,ostaviti krofne 10-15 minuta da malo narastu pa prziti u vrelom ulju,pecene valjati u secer u prahu zamirisan vanilom.
Recept za najlepsu starinsku strudlu imate OVDE.Recept za sos od visanja koji se sluzi uz meso koji obavezno morate videti imate OVDE
Starinska bakina oblatna sa mlekom i secerom-da vrati u detinjstvo
Starinska odlanda
1 l mleka kuvati sa 700 gr.secera oko 2 h na tihoj vatri, zatim dodati 1 margarin i mlevenih oraha po zelji,,.ja sad nekad dodam i cokolade i plazme,ali po receptu koji imam vec oko dvadesetak godina idu samo sastojci navedeni gore .
Najsocnija piletina u slanini sa sirom -lepi se za prste
PILETINA U SLANINI
belo meso isečeno na šnicle,
slanina (oko 24-25 dugačkh režnjeva slanine),
krem sir
beli luk,
trapist ili Mozzarela sir isečen na tanke štapiće,
začini po želji.
slanina (oko 24-25 dugačkh režnjeva slanine),
krem sir
beli luk,
trapist ili Mozzarela sir isečen na tanke štapiće,
začini po želji.
Ono što je dobro kod ovog recepta jeste da možete da ga menjate kako god vama odgovara.
Punjenje može da bude i drugačije. Jednostavno zamenite krem sir i beli luk sa namirnicama kao što je luk, šampinjoni, spanać ili nešto drugo i dobićete potpuno novu dimenziju ukusa.Piletinu isecite na šnicle, izlupajte i blago posolite.
Ne treba preterivati jer je slanina sama po sebi slana kao i sirevi. U jednu posudu stavite krem sir i u njega izgnječite nekoliko čenova belog luka, možete dodati i malo bibera.
Poređajte slaninu.Stavite pripremljenu piletinu na slaninu.
Premažite je mešavinom krem sira i belog luka.Zatim na fil stavite trapist ili Mozzarela sir i umotajte meso u slaninu.Ređajte piletinu u pleh obložen folijom tako da deo slanine koji ste preklopili na vrhu mesa sada dođe na dno.
Možete slaninu zakačiti i čačkalicama ako nije dovoljno dugačka.
Ređajte piletinu u slanini u pleh i pecite u zagrejanoj rerni oko 35-40 minuta. Slanina treba da poprimi zlatno-bakarnu boju.Recept za sos od visanja koji se sluzi uz meso imate OVDE.Recept za starinsku strudlu imate OVDE
Punjenje može da bude i drugačije. Jednostavno zamenite krem sir i beli luk sa namirnicama kao što je luk, šampinjoni, spanać ili nešto drugo i dobićete potpuno novu dimenziju ukusa.Piletinu isecite na šnicle, izlupajte i blago posolite.
Ne treba preterivati jer je slanina sama po sebi slana kao i sirevi. U jednu posudu stavite krem sir i u njega izgnječite nekoliko čenova belog luka, možete dodati i malo bibera.
Poređajte slaninu.Stavite pripremljenu piletinu na slaninu.
Premažite je mešavinom krem sira i belog luka.Zatim na fil stavite trapist ili Mozzarela sir i umotajte meso u slaninu.Ređajte piletinu u pleh obložen folijom tako da deo slanine koji ste preklopili na vrhu mesa sada dođe na dno.
Možete slaninu zakačiti i čačkalicama ako nije dovoljno dugačka.
Ređajte piletinu u slanini u pleh i pecite u zagrejanoj rerni oko 35-40 minuta. Slanina treba da poprimi zlatno-bakarnu boju.Recept za sos od visanja koji se sluzi uz meso imate OVDE.Recept za starinsku strudlu imate OVDE
Dorucak vecera lii uzina poderane gace -deca ih smazu za tren
Sastojci:
500 ml vode
1 kasika secera
1 kasika soli
40 gr svezeg kvasca ili 10 gr suvog
50 ml ulja
oko 1 kg mekog brasna
ulje za przenje
500 ml vode
1 kasika secera
1 kasika soli
40 gr svezeg kvasca ili 10 gr suvog
50 ml ulja
oko 1 kg mekog brasna
ulje za przenje
Priprema :
Zagrejati vodu da bude topla pa izmrviti kvasac i dodati secer i sve promesati.
Zatim dodati nesto malo manje od 5oo gr brasna,so i skoro svo ulje,ostaviti 1-2 kasike i opet sve izmesati.
Postepeno dodavati po malo brasna i sve mesati varjacom(moze i rukom ali ovako je prakticnije)
Brasno dodajemo sve dok testo ne postane malo tvrdje( da ne moze da se mesa varjacom).i na kraju ga umesimo rukom
Treba da bude mekano i malo lepljivo za ruke.
Dodajemo brasno sve dok se lepo ne umesi.
Za mesenje smo utrosili nekih 900 gr brasna,a ostatak ce nam posluziti da testo premesimo i kada budemo razvlacili.
Umeseno testo preliti sa onim ostavljenim uljem,jos malo ivice testa saviti ka sredini,okrenuti i uobliciti u krug rukom pa prekriti krpom i ostaviti da odstoji oko sat vremena.
Nadoslo testo nakon sat vremena uz malo brasna premesiti pa razvuci na debljinu od 0,5 do 1 cm.
Iseci nozem na kvadrate ili pravougaonike ili oblike po zelji pa ostaviti da odstoji dok se ulje ne zagreje.
U dublji sud usuti dosta ulja(kao za krofne)i zagrejati na najjacu vatru.
Kad se ulje zagrejalo,tek onda zasecati testo na sredini i naopako spustati na vrelo ulje.
Ne zasecemo ranije jer bi se ti otvori zatvorili dok cekamo da se ulje zagreje a testo naraste.
okrecemo kada od dole dobiju zlatno zutu boju.
Na kraju ih vadimo na papirni ubrus da se ocede pa mogu da se posluze.Recept za sos od visanja koji se slaze uz meso imate OVDE.Recept za starinsku strudlu imate OVDE
Zatim dodati nesto malo manje od 5oo gr brasna,so i skoro svo ulje,ostaviti 1-2 kasike i opet sve izmesati.
Postepeno dodavati po malo brasna i sve mesati varjacom(moze i rukom ali ovako je prakticnije)
Brasno dodajemo sve dok testo ne postane malo tvrdje( da ne moze da se mesa varjacom).i na kraju ga umesimo rukom
Treba da bude mekano i malo lepljivo za ruke.
Dodajemo brasno sve dok se lepo ne umesi.
Za mesenje smo utrosili nekih 900 gr brasna,a ostatak ce nam posluziti da testo premesimo i kada budemo razvlacili.
Umeseno testo preliti sa onim ostavljenim uljem,jos malo ivice testa saviti ka sredini,okrenuti i uobliciti u krug rukom pa prekriti krpom i ostaviti da odstoji oko sat vremena.
Nadoslo testo nakon sat vremena uz malo brasna premesiti pa razvuci na debljinu od 0,5 do 1 cm.
Iseci nozem na kvadrate ili pravougaonike ili oblike po zelji pa ostaviti da odstoji dok se ulje ne zagreje.
U dublji sud usuti dosta ulja(kao za krofne)i zagrejati na najjacu vatru.
Kad se ulje zagrejalo,tek onda zasecati testo na sredini i naopako spustati na vrelo ulje.
Ne zasecemo ranije jer bi se ti otvori zatvorili dok cekamo da se ulje zagreje a testo naraste.
okrecemo kada od dole dobiju zlatno zutu boju.
Na kraju ih vadimo na papirni ubrus da se ocede pa mogu da se posluze.Recept za sos od visanja koji se slaze uz meso imate OVDE.Recept za starinsku strudlu imate OVDE
Tradicionalna starinska proja -nema lepse sa merama na case
5 časa od jogurta projinog brašna
,1čaša pšeničnog brašna,
1 prašak za pecivo ,
pola šoljice ulja
,prstohvat soli. Sve sastojke pomesati i hladnom vodom zamesiti.
Peci u podmazanom plehu oko 20-25 minuta na 200 stepeni
.Recept za sos od visanja koji ce vas oduseviti a sluzi se uz meso imate OVDE.Recept za starinsku strudlu imate OVDE
Predlog za rucak-savrsena musaka -lako brzo i jednostavno se sprema
Priprema za musaku:
izdinstati meso sa 2glavice luka pola praziluka posoliti, dodati biber, zacin suvi , persun i crvenu papriku. Krompir uljustiti iseci na krugove i poredjati u pleh dodati mleveno meso preko i opet krompir.
i peci u rerni.
Pri kraju umutiti 2-3 jaja i malo mleka ili pavlake i preliti musaku. Ostaviti jos 10 minuta da se zapece-Recept za sos od visanja koji se savrseno slaze uz meso imate OVDE.Recept za starinsku strudlu imate OVDE
izdinstati meso sa 2glavice luka pola praziluka posoliti, dodati biber, zacin suvi , persun i crvenu papriku. Krompir uljustiti iseci na krugove i poredjati u pleh dodati mleveno meso preko i opet krompir.
i peci u rerni.
Pri kraju umutiti 2-3 jaja i malo mleka ili pavlake i preliti musaku. Ostaviti jos 10 minuta da se zapece-Recept za sos od visanja koji se savrseno slaze uz meso imate OVDE.Recept za starinsku strudlu imate OVDE
Pljeskavice ali od krompira -klinci ih obozavaju
za 4 veće pljeskavice je potrebno
2 osrednja krompira,
četvrt glavice luka, i
2 malo veća šampinjona. i brasna ppo potrebi
Krompir izrendat, a luk i šampinjone na sitno isjećI, sve sjedinit i dodat po ukusu vegete ,bibera i malo soli. U drugu zdjelu dec ipo vode ,prašak za p.p. i dodavati brašna da bude smjesa gušca nego za palačinke, zatim izliti u krompir i dobro slediniti, ako je retko još malo dodat brašna.
Ugrejat tavu i malo podlit uljem i na laganoj femperaturi peći
Recept za sos od visanja imate OVDE
Nedeljni slatkis-starinska strudla na malo drugaciji nacin
Imam par recepata za nju ovaj se razlikuje od svakog
2 belanaca,
250ml.vrelog mleka,
450gr brašna
10gr svežeg kvasca,
2 male kašičice praška za pecivo,
1 kašika šećera, pola kašičice soli
100 ml. ulja
. Nadev:200-300 gr maka ja sam stavila 300,
4 kašike šećera i oko 200 ml mleka da se mak potopi, mora da bude gusto postepeno dodajem mleko... Postupak za pripremu testa,
mikserom umutiti belanac u to dodati 250ml vrelog mleka sačekati da se ohladi za to vreme u činiju pomešam brašno šecer svež kvasac pecivo so i ulje, zamesi se testo malo je lepljivo tako treba da bude, odmah testo delimo na dva dela radnu površinu dobro posuti brasnom rastanjiti i filovati testo..
Premaze se testo sa 2 žumanceta i dve klasike kisele pavlake. Peci na 180 stepeni.. Recept za sos od visanja koji se sluzi uz meso koji ce vas oduseviti imate OVDE
mikserom umutiti belanac u to dodati 250ml vrelog mleka sačekati da se ohladi za to vreme u činiju pomešam brašno šecer svež kvasac pecivo so i ulje, zamesi se testo malo je lepljivo tako treba da bude, odmah testo delimo na dva dela radnu površinu dobro posuti brasnom rastanjiti i filovati testo..
Premaze se testo sa 2 žumanceta i dve klasike kisele pavlake. Peci na 180 stepeni.. Recept za sos od visanja koji se sluzi uz meso koji ce vas oduseviti imate OVDE
Subscribe to:
Posts (Atom)