Na pocetku je i meni delovalo cudno,dok ga nisam probala kod jedne madjarice kod koje je bio obavezan uz sve vrste pecenja,od tad je stakan gost i na mojoj nedeljnoj trpezi
- 400 gr visanja iskoscenih
- 2 kašike brašna
- ½ dl ulja
- prstohvat soli
- 2 kašičice šećera
- 2 kašike brašna
- ½ dl ulja
- prstohvat soli
- 2 kašičice šećera
Višnje (sveže ili smrznute) preliti vodom, tek da ogreznu, dodati šećer i kuvati ih, ali ne duže od deset minuta. U malu posudu sipati ulje i dodati brašno, te ga na tihoj vatri upržiti, ali tako da ostane svetlo. U vrele, skuvane višnje (ostaviti vodu u kojoj su se kuvale) sipati uprženo brašno i uz lagano mešanje, dodati so i kuvati sos sve dok ne postane homogen i dovoljno gust.
Ukoliko vam se učini da je pregust, slobodno dodajte vode. Ovaj sos se može koristiti i za deserte, ali onda umesto brašna koristite gustin koji treba rastvoriti u malo hladne vode i naravno, zahteva malo više šećera. Ovaj voćni preliv je divna poslastica u leto, rashlađen i preliven sa malo slatke pavlake