Sastojci:
500 ml vode
1 kasika secera
1 kasika soli
40 gr svezeg kvasca ili 10 gr suvog
50 ml ulja
oko 1 kg mekog brasna
ulje za przenje
500 ml vode
1 kasika secera
1 kasika soli
40 gr svezeg kvasca ili 10 gr suvog
50 ml ulja
oko 1 kg mekog brasna
ulje za przenje
Priprema :
Zagrejati vodu da bude topla pa izmrviti kvasac i dodati secer i sve promesati.
Zatim dodati nesto malo manje od 5oo gr brasna,so i skoro svo ulje,ostaviti 1-2 kasike i opet sve izmesati.
Postepeno dodavati po malo brasna i sve mesati varjacom(moze i rukom ali ovako je prakticnije)
Brasno dodajemo sve dok testo ne postane malo tvrdje( da ne moze da se mesa varjacom).i na kraju ga umesimo rukom
Treba da bude mekano i malo lepljivo za ruke.
Dodajemo brasno sve dok se lepo ne umesi.
Za mesenje smo utrosili nekih 900 gr brasna,a ostatak ce nam posluziti da testo premesimo i kada budemo razvlacili.
Umeseno testo preliti sa onim ostavljenim uljem,jos malo ivice testa saviti ka sredini,okrenuti i uobliciti u krug rukom pa prekriti krpom i ostaviti da odstoji oko sat vremena.
Nadoslo testo nakon sat vremena uz malo brasna premesiti pa razvuci na debljinu od 0,5 do 1 cm.
Iseci nozem na kvadrate ili pravougaonike ili oblike po zelji pa ostaviti da odstoji dok se ulje ne zagreje.
U dublji sud usuti dosta ulja(kao za krofne)i zagrejati na najjacu vatru.
Kad se ulje zagrejalo,tek onda zasecati testo na sredini i naopako spustati na vrelo ulje.
Ne zasecemo ranije jer bi se ti otvori zatvorili dok cekamo da se ulje zagreje a testo naraste.
okrecemo kada od dole dobiju zlatno zutu boju.
Na kraju ih vadimo na papirni ubrus da se ocede pa mogu da se posluze.Recept za sos od visanja koji se slaze uz meso imate OVDE.Recept za starinsku strudlu imate OVDE
Zatim dodati nesto malo manje od 5oo gr brasna,so i skoro svo ulje,ostaviti 1-2 kasike i opet sve izmesati.
Postepeno dodavati po malo brasna i sve mesati varjacom(moze i rukom ali ovako je prakticnije)
Brasno dodajemo sve dok testo ne postane malo tvrdje( da ne moze da se mesa varjacom).i na kraju ga umesimo rukom
Treba da bude mekano i malo lepljivo za ruke.
Dodajemo brasno sve dok se lepo ne umesi.
Za mesenje smo utrosili nekih 900 gr brasna,a ostatak ce nam posluziti da testo premesimo i kada budemo razvlacili.
Umeseno testo preliti sa onim ostavljenim uljem,jos malo ivice testa saviti ka sredini,okrenuti i uobliciti u krug rukom pa prekriti krpom i ostaviti da odstoji oko sat vremena.
Nadoslo testo nakon sat vremena uz malo brasna premesiti pa razvuci na debljinu od 0,5 do 1 cm.
Iseci nozem na kvadrate ili pravougaonike ili oblike po zelji pa ostaviti da odstoji dok se ulje ne zagreje.
U dublji sud usuti dosta ulja(kao za krofne)i zagrejati na najjacu vatru.
Kad se ulje zagrejalo,tek onda zasecati testo na sredini i naopako spustati na vrelo ulje.
Ne zasecemo ranije jer bi se ti otvori zatvorili dok cekamo da se ulje zagreje a testo naraste.
okrecemo kada od dole dobiju zlatno zutu boju.
Na kraju ih vadimo na papirni ubrus da se ocede pa mogu da se posluze.Recept za sos od visanja koji se slaze uz meso imate OVDE.Recept za starinsku strudlu imate OVDE